Fungovanie fotovoltickej elektrárne nie je až také komplikované, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Na výrobu elektriny potrebujete len menič napätia, fotovoltické panely a v neposlednom rade slnko.

Fotovoltické panely

Základnou súčasťou každej fotovoltickej elektrárne sú bezpochyby panely. Panely sa rozďeľujú na 3 základne skupiny:

- polykryštalické panely
-monokryštalické panely
-amorfné panely

Na koľko v našich zemepisných šírkach sa použivajú v 90% monokryštalické panely rozoberieme si práve ich fungovanie. Tieto panely sa vyznačujú vysokou účinnosťou pri ideálnych podmienkach. Kryštály kremíka v týchto článkoch sú väčšie ako 10cm, plocha článkov je rovnomerná a panely sú prevažne čiernej farby. Fotovoltická elektráreň s týmito panelmi má pomenší nábeh, ale vo výsledku dodáva energiu efektívnejšie ako iné typy panelov. Vysoká účinnosť je však len pri dobrých svetelných podmienkach. Preto je veľmi podstatný správny návrh elektrárne.

Solárne meniče napätia

Menič alebo aj striedač fotovoltickej elektrárne slúži na premenu jednosmerného napätia získaného z fotovoltických panelov na striedavé napätie 230V, ktoré sa používa v našej elektrickej sústave. Hneď po fotovoltických paneloch je to druhé najdôležitejšie zariadenie v FV sústave. Na trhu existuje veľa výrobcov, ktorí sa odlišujú samozrejme cenou, ale hlavne účinnosťou Meniče rozdeľujeme do 3 hlavných skupín:

1. ON GRID- sieťový menič
2. ON GRID+ OFF GRID-Hybridné meniče
3. OFF GRID- ostrovný menič

ON GRID meniče

Tento typ meničov je navrhnutý tak, aby sa vypol pri strate napájania zo siete. Neposkytujú záložné napájanie v prípade výpadku elektriny.

OFF GRID meniče

Alebo aj ostrovné meniče sa používajú hlavne na miestach, kde nie je elektrická energia. Menič čerpá energiu z batérií, ktorá je dobíjaná energiou z fotovoltických panelov. Ideálne využitie pre takéto meniče sú karavany chalupy.

Hybridné meniče

Tento druh meniča je schopný aj vyrábať elektrickú energiu z fotovoltických panelov na priamo spotrebu a popritom dobíjať batériové úložisko. Energiu z batérií viete využiť počas nocí alebo dní, keď nie je dostatok slnečnej energie.

Pre správne navrhnutie fotovoltickej elektrárne je nutné mať dostatok skúsenosti nie len s montážou, ale aj projekciu takejto elektrárne. Preto sa neváhajte na nás obrátiť a požiadať o bezplatnú cenovú ponuku.

Máte záujem o fotovoltiku pre firmu alebo domácnosť?

Zaujali vás naše služby a ponuka? Ak sa chcete dozvedieť nejaké informácie alebo podrobnosti o fotovoltike môžete nás kontaktovať. Ak máte záujem o nezáväznú cenovú ponuku, odošlite nám dopyt. Ak si chcete dohodnúť stretnutie, urobte to prostredníctvom uvedených kontaktov.

Copyright VOLTA Slovakia, s.r.o., web: fg Ateliér